De Wijers, het land van 1001 vijvers

De Wijers  De Wijers

Houthalen-Helchteren maakt deel uit van het gebied "de Wijers" dat zich uitstrekt over de gemeenten Zonhoven, Hasselt, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Lummen en Diepenbeek.
Dit uniek waterrijk gebied met 1.175 vijvers, samen goed voor ongeveer  700 ha water en riet, ligt in het hart van Limburg. Deze vijvers maken de  regio tot een topgebied voor heel wat zeldzame dier- en plantensoorten. 
Zonder deze vijverstreek als 'kraamkamer' zouden veel soorten in  Vlaanderen al uitgestorven zijn...   Samen met andere partners wil Regionaal Landschap Lage Kempen dit vijvergebied herwaarderen.

In Houthalen-Helchteren liggen de domeinen Hengelhoef en  Kelchterhoef midden in de Wijers. 
Niet alleen qua natuur is De Wijers een topregio. De streek heeft ook cultuurhistorische en toeristische troeven. 
Daarnaast is dit een streek met een rijke culturele geschiedenis, een prachtig gevarieerd landschap, een bloeiende economie en toeristische topattracties als Bokrijk, Kelchterhoef, Hengelhoef, Domein Kiewit, Bovy en Circuit Zolder.

Wijerwandelingen

Al wandelend ontdek je pas echt de natuurlijke schoonheid van De Wijers. 

Aan de hand van de wandelkaarten Hengelhoef-Ten Haagdoorn en Kelchterhoef-Ten Haagdoorn kan je in Houthalen-Helchteren naar hartelust wandelen in dit vijverrijke gebied. 

De bewegwijzerde routes brengen je tot in het hart van dit uniek stukje natuur met haar vijvers, prachtige heidelandschappen, bossen en beekvalleien. 

De Lange afstandswandeling van 76 km leidt je langs de prachtige vijvers en rietkragen door Limburgs meest waardevolle waterlandschap. Of kies voor één van de drie dagstappers van zo’n 20 km en ontdek telkens een stukje van De Wijers.

Met de wandelbox De Wijers (17 euro) ontdek je 200 km lang de allermooiste plekjes van dit mooie gebied.

Of bestudeer de meest typische dieren met 6 spotterskaarten. De schitterende foto's en leuke weetjes helpen je de bewoners van de streek te leren kennen. Het pakket met 6 spotterskaarten (7 euro) is verkrijgbaar via de website www.rllk.be.

De wandelkaarten en wandelbox zijn verkrijgbaar bij VVV-Toerisme Houthalen-Helchteren.      

Wijerfietslussen

Ook met de fiets kan je het gebied  De Wijers komen ontdekken.  Voor De Wijers werd een speciale themafietskaart gemaakt. 

Via het fietsroutenetwerk Limburg brengen deze 5 lussen je van de ene toeristische topattractie naar de andere. Met de paarse lus (lus 5) kan je de mooiste plekjes in Houthalen-Helchteren en omgeving verkennen. Onderweg is er de gelegenheid om uit te blazen in één van de fietscafés.

Afstand: 28 km

Fietskaart  (3 euro) verkrijgbaar bij VVV-Toerisme. 

Luchtfoto De Wijers